Nieuwe subsidiemogelijkheden voor verschillende programma's Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
Nieuwsbrief, september 2020
Nieuwsbrief Ouderen
 
Nieuws
Een ochtendje (terug) de praktijk in! Terug naar Oegstgeest
Tijdens de gesprekken tussen Studio GRZ en Nienke van Doesburg, programmamanager Beter Thuis, bleek er binnen het programma Beter Thuis behoefte te zijn om actuele inzichten te krijgen vanuit de praktijk van de geriatrische revalidatie (GR). Studio GRZ nodigde daarom Nienke uit om een incompany-training bij te wonen om de gedrevenheid van professionals in de GR van dichtbij mee te maken.
Lees hier haar blog over haar ervaringen
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus
Subsidieoproep ‘Lokale netwerken samenhangende ouderenzorg’ voor de laatste keer geopend
Werk jij met je (lokale) partners aan een afgestemd aanbod van zorg, ondersteuning en welzijn voor thuiswonende ouderen? En wil jij je startende netwerk graag verder ontwikkelen? Vanaf vandaag kun je een Ontwikkelsubsidie (Fase I) aanvragen van de programmalijn ‘Lokale netwerken samenhangende ouderenzorg’. De oproep staat open tot donderdag 29 oktober, 14.00 uur. Begin 2021 opent de laatste subsidieoproep voor de meer gevorderde netwerken (Fase II - Uitwerkingssubsidie).

Donderdag 24 september organiseren wij een webinar over de oproep van de Ontwikkelsubsidie. Tijdens dit webinar geven wij meer informatie over de subsidieronde en worden vragen van deelnemers beantwoord.
Lees meer over de subsidieoproep
Schrijf je in voor het webinar
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus
Nieuwe subsidieoproep 'Pilot Cirkelen Rond Je Onderzoek Fase I' open
Om de onderzoeksopzet van onderzoek in de langdurige zorg en ondersteuning te verbeteren heeft ZonMw de aanpak ‘Cirkelen Rond Je Onderzoek’ (Andriessen & Ganzevles, 2019) laten ontwikkelen. Deze aanpak helpt bij het naar boven halen van de echte onderzoeksvraag en draagt bij aan een betere aansluiting met de praktijk. In de Pilot Cirkelen Rond Je Onderzoek Fase I wordt deze aanpak uitgevoerd in de praktijk.
Lees meer over Cirkelen Rond Je Onderzoek
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus
Cultuur krachtig instrument in sociaal domein
Ben je actief in het sociale domein en heb je ideeën om samen met een culturele professional of instelling mensen met kunst en cultuur te betrekken bij de samenleving? Dan is de subsidieregeling ‘Samen cultuurmaken’ van het Fonds voor cultuurparticipatie wellicht wat voor je. Deze subsidieregeling is bedoeld om cultuur voor iedereen toegankelijk te maken. Hoor wat Minister van Engelshoven heeft te vertellen over het Programma Cultuurparticipatie.
Lees meer over de subsidie 'Samen cultuurmaken'
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus
Aanvullend onderzoek binnen het programma Kunst en cultuur in de Langdurige zorg en ondersteuning
Het programma Kunst en cultuur in de Langdurige zorg en ondersteuning heeft drie oproepen op uitnodiging uitgezet naar aanleiding de coronapandemie en de gevolgen van de overheidsmaatregelen (COVID-19). Hiermee kunnen de kunstinitiatieven en –programma’s die aan het programma deelnemen alternatieven ontwikkelen, in lijn met de oorspronkelijke aanvraag, om daarmee de negatieve gevolgen te beperken en de actieve kunstparticipatie en –beleving ook gedurende de periode waarin de maatregelen van kracht zijn, vorm en inhoud te geven.
Lees meer over dit onderzoek
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus
Help ons de nieuwsbrief verbeteren en maak kans op het boek 'Old Passioned'
Help ons de nieuwsbrief Ouderen verbeteren en maak kan op het boek 'Old Passioned' van Arnoud Mooij.
Ga naar de enquête
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus
Meer nieuws
'Het verschil maken' - Het nieuwe beleidsplan ZonMw 2020-2024
Onderzoek professionalisering implementatie in zorg en gezondheid
Projectresultaten
Nieuwe ontdekking maakt diagnose dementie gemakkelijker
Onderzoekers van het Amsterdam UMC hebben ontdekt welke klinische symptomen van frontotemporale dementie (FTD) samenhangen met verschillende types eiwitklonteringen in de hersenen. Met deze ontdekking wordt het voor neurologen makkelijker om de juiste diagnose te stellen op basis van klinische symptomen.
Bekijk hier de publicatie
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus
Praktijkvoorbeelden & achtergrond
Ervaringsdeskundigen in commissie LZO: ‘Participatie vraagt wat van ons allemaal’
Doen mensen uit de doelgroep vanaf het begin mee met een onderzoeksproject? Wat hebben zij aan de onderzoeksresultaten? Daar draait het voor Fatoș Ipek-Demir en Jan Festen om bij de beoordeling van aanvragen. Als ervaringsdeskundigen zijn zij commissielid van het programma Langdurige Zorg en Ondersteuning.
Lees het interview met de commissieleden hier
Bekijk de vernieuwde participatiepagina
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus
Van idee tot concrete oplossing
ZonMw financiert het ontwikkelen van kennis tot aan toepassingen in dagelijkse zorgpraktijk. Een goed voorbeeld hiervan is de digitale kluis van Zo-dichtbij. Deze ICT oplossing is mede ontwikkeld met ondersteuning van ZonMw binnen het Programma Active & Assisted Living (AAL). Nu zet deze innovatie de stap naar opschaling in de praktijk. Ook in deze fase biedt ZonMw ondersteuning met de Stimuleringsregeling Ehealth Thuis (SET).
Ben jij ook geïnteresseerd om ICT oplossingen op te schalen in jouw zorg of welzijnsorganisatie? Donderdag 10 september is er een gratis webinar met meer informatie over de SET regeling. Meer weten en aanmelden, klik hier.
Lees hier meer over ervaringen van Wally Keijzer (Zodichtbij) en Ad Blom (Pieter van Foreest) in het opschalingsproject
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus
Preventieve medicatie voor hart- en vaatziekten bij 80-plussers
Is het zinvol ouderen in verpleeghuizen preventief medicijnen te geven om hart- en vaatziekten te voorkomen? Wanneer zijn deze middelen erger dan de eventuele kwaal? Specialist ouderengeneeskunde in opleiding Milly van der Ploeg liet deskundigen en patiënten hierover discussiëren. Zij ontwikkelt nu een schaal die artsen moet helpen de juiste balans te vinden in het voorschrijven van deze medicatie.
Lees hier het interview
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus
Nieuwe projecten 
Nieuw onderzoek naar mishandeling van ouderen
In september start een nieuw onderzoeksproject naar de mishandeling van ouderen. Met geld van ZonMw wordt (verder) onderzocht hoe ziekenhuizen in een vroeg stadium deze vorm van mishandeling kunnen herkennen. Het onderzoek is één van de in totaal 6 nieuwe onderzoeksprojecten die binnenkort beginnen. De projecten maken onderdeel uit van het onderzoeksprogramma Geweld hoort nergens thuis. De onderzoeken richten zich op goede aanpakken voor (vroeg)signalering en samenwerken en regisseren rondom complexe casuïstiek op het gebied van huiselijk geweld en kindermishandeling.
Lees hier meer over het onderzoeksproject
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus
Een waardevol hulpmiddel van Zorg voor innoveren: handreiking e-health implementatie
Op de site van Zorg voor innoveren vind je nu de handreiking e-health implementatie waarmee je op weg geholpen wordt met het implementeren van e-health aan de hand van een systematische aanpak. In de handreiking zijn praktische voorbeelden, aandachtspunten en tips te vinden. Ook is er onlangs een nieuwe video toegevoegd.
Bekijk hier de handreiking
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus
Evenementen
Conferentie 'Een nieuwe generatie ouderen langer thuis'
Op woensdag 25 november vindt de conferentie Nieuwe generatie ouderen langer thuis plaats. Op deze dag delen professionals, ouderen, vrijwilligers, beleidsmakers en onderzoekers uit het hele land hun ervaringen, kennis en leerpunten rond dit urgente vraagstuk. De conferentie is zowel fysiek als online bij te wonen.
Meer info en aanmelden
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus
Congres Ouderenzorg Tech
Donderdag 19 november vindt het congres Ouderen(zorg)tech plaats, het congres waar innovatieve technologische initiatieven van onderzoek- tot implementatiefase aan bod komen. Tijdens deze dag staat de inzet van technologie voor en door ouderen centraal.
Meer info en aanmelden
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus
Tweede congres ‘Doen Wat Werkt’ 10 november
Op 24 maart werd helaas het tweede congres Doen Wat Werkt in het sociaal domein afgelast. Maar uiteraard heeft u deze nog tegoed. Momenteel zijn we druk bezig om invulling te geven aan een online congres. Hiermee vervalt de eerder genoemde datum van 6 oktober en wordt de nieuwe datum dinsdag 10 november. Meer informatie volgt zeer binnenkort.
Meer informatie over Doen Wat Werkt
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus
Webinar subsidieoproep 'Ontwikkelsubsidie lokale netwerken samenhangende ouderenzorg'
24
SEP
 
15:00 - 16:00, online
Congres Ouderenzorg Tech
19
NOV
 
10:15 - 15:30,
Zoetermeer
 
Conferentie: een nieuwe generatie ouderen langer thuis
25
NOV
 
09:30 - 16:45,
Online / NBC Nieuwegein
 
AAL Forum 2021
10
MEI
 
09:00 - 17:00, Triëst (Italië)
Subsidie
Subsidieoproepen geopend: 'Leven met dementie' en 'Leefstijl en leefomgeving
ZonMw coördineert binnen het NWO Kennis- en Innovatie Convenant (KIC) twee subsidieoproepen van de missiecalls: 'Leven met dementie' en 'Leefstijl en leefomgeving'.
Lees hier meer over de subsidieoproepen
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus
Dit najaar nieuwe subsidiemogelijkheden bij Zorg voor innoveren
De subsidiemogelijkheden van Zorg voor innoveren breiden zich uit! Niet alleen komt er meer budget beschikbaar voor de al bestaande subsidieregeling Implementatie- en opschalingscoaching (IOC), maar naar verwachting opent eind dit jaar een nieuwe subsidie voor het opleiden van digicoaches in zorgorganisaties.
Lees hier meer over de subsidiemogelijkheden
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus
Deadline: 17 september 2020,
14.00 uur
Pilot Cirkelen Rond Je Onderzoek Fase I
Deadline: 29 september 2020,
14.00 uur
Projectideeën onderzoeksprojecten Verpleging en Verzorging – Essentiële zorg
Deadline: 29 september 2020,
14.00 uur
Verduurzamingssubsidie lokale netwerken samenhangende ouderenzorg – Doorstroom naar Fase III
Deadline: 29 oktober 2020,
14.00 uur
Ontwikkelsubsidie lokale netwerken samenhangende ouderenzorg - Fase I (Ronde 3)
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube