Maar liefst 1000 aanvragen stroomden binnen! ME/CVS werksessies van start en hoe ervaren Reinette en haar zoontje thuisonderwijs? Dat en meer leest u in deze nieuwsbrief. Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
Nieuwsbrief, 7 augustus 2020
Gehandicapten en chronisch zieken
 
Nieuws
Maar liefst 1000 aanvragen kwamen binnen!
Om de negatieve gevolgen van het coronavirus te beperken, startte ZonMw de regeling Creatieve oplossingen aanpak COVID-19. Maar liefst 1000 (!) projectideeën stroomden binnen. Inmiddels zijn 74 projecten gestart, waaronder een aantal projecten die zich specifiek richten op de ondersteuning en zorg voor mensen met een beperking of chronische ziekte. Het is bijzonder om te zien wat creativiteit, kennis, samenwerking  en betrokkenheid teweeg kan brengen op korte termijn. 
Lees meer over alle initiatieven
Twitter Facebook LinkedIn
Hoogleraar Van der Spek 'Ik hoop op vuurwerk'
ME/CVS is een ziekte waar nog maar weinig over bekend is. Op 25 augustus geven het Erasmus MC en ZonMw het startsein voor een reeks werksessies over ME/CVS. In samenwerking met umc’s door het hele land organiseert ZonMw werksessies voor wetenschappers die zich op ME/CVS-onderzoek willen richten. Hoogleraar Peter van der Spek is erbij en blikt alvast vooruit.
Hoe zien deze werksessies eruit?
Twitter Facebook LinkedIn
Ellis Jongerius nieuwe directeur LFB
Ellis Jongerius is sinds 1 juli directeur bij de LFB. De landelijke belangenorganisatie door en voor mensen met een verstandelijke beperking. Ellis heeft een lichte verstandelijke beperking en een vorm van autisme. Ze vertelt over haar werk als ervaringsdeskundige bij ZonMw én haar nieuwe functie als directeur.
Zowel ervaringsdeskundige als directeur 
Twitter Facebook LinkedIn
Meedoen enquête
Volwaardig leven 'Wat als ik het niet meer kan?'
Wat gebeurt er als je niet meer kunt zorgen voor je kind met een beperking? Wie neemt dan de zorg over? Onderzoeksinstituut Nivel gaat in opdracht van het ministerie van VWS materiaal ontwikkelen om ouders, broers en zussen, partners en kinderen hierbij te helpen. En ze willen dit graag met naasten doen. Denk je mee?
Geef je op via deze link
Twitter Facebook LinkedIn
Meer nieuws
'Het verschil maken' Nieuwe beleidsplan ZonMw 2020-2024
 Onderzoek professionalisering implementatie in zorg en gezondheid
 
Praktijkverhalen
'Mag onderwijs op afstand blijven bestaan?'
Toen in maart de scholen dichtgingen was online lesgeven ineens de normaalste zaak van de wereld. Een flinke opluchting voor Reinette de Boer, die twee chronisch zieke kinderen heeft en al jaren strijd voor afstandsonderwijs. Haar wens voor na de zomervakantie? Dat ieder kind op afstand onderwijs kan blijven volgen.
Lees de column van Reinette en haar zoontje Ryan
Twitter Facebook LinkedIn
Projectresultaten
 
App helpt bij ondersteuning LVB-jongeren
3 nieuwe artikelen waarin we aandacht schenken aan justitie en jongeren met een licht verstandelijke beperking. Zo gaat een artikel over de RealityKeeper. Dat is een app die jongeren met een licht verstandelijke beperking helpt inzicht te krijgen in hun social mediagebruik. Projectleider Maarten Muis vertelt over de toepassing van de app. Verder aandacht voor het initiatief in Limburg om potentiële slachtoffers van loverboys vroegtijdig te signaleren. En tot slot een artikel over het voordeel van schorsen in plaats van detineren.
Lees 3 nieuwe artikelen op de speciale verzamelpagina
Twitter Facebook LinkedIn
ZonMw stimuleert participatie
Participatie helpt onderzoek, ontwikkel- en innovatieprojecten binnen de gezondheidszorg verder. Door samenwerking met ervaringsdeskundigen sluit onderzoek beter aan op de praktijk. Lees meer over het belang van participatie, hoe ZonMw dit stimuleert en hoe je zelf snel hiermee aan de slag kunt.
Bekijk de totaal vernieuwde participatiepagina
Lees de special rondom participatie
Twitter Facebook LinkedIn
Meer projectresultaten
Scootmobiel routeboek 2020; Samen op weg
Evenementen
10 november Tweede congres 'Doen Wat Werkt'
Op 24 maart werd helaas het tweede congres Doen Wat Werkt in het sociaal domein afgelast. Maar uiteraard heeft u deze nog tegoed. Momenteel zijn we druk bezig om invulling te geven aan een online congres. Hiermee vervalt de eerder genoemde datum van 6 oktober en wordt de nieuwe datum dinsdag 10 november. Meer informatie volgt na de zomer.
Hoe was het eerste congres? Lees het terug in het e-magazine
Twitter Facebook LinkedIn
Vervolgbijeenkomst ‘Aanpak en zorg voor slachtoffers van loverboys’
3
sep
 
13:30 - 17:00, digitaal
ME/CVS werksessie
25
aug
  13:30 - 16:0, Erasmus MC, Rotterdam
Subsidies
Deadline: 29 september 2020, 14:00 uur
Projectideeën onderzoeksprojecten Verpleging en Verzorging – Essentiële zorg
Deadline: 25 februari 2021, 14:00 uur*
Vouchers - Gewoon bijzonder
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube