Tweede ronde subsidieoproepen Versterking aanpak eenzaamheid geopend Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
Nieuwsbrief, juli 2020
Nieuwsbrief Ouderen
 
Nieuws
Tweede ronde subsidieoproepen Versterking aanpak eenzaamheid geopend
ZonMw heeft een nieuwe subsidieronde opengesteld binnen de programmalijn Versterking aanpak eenzaamheid van het programma Langdurige Zorg en Ondersteuning (LZO). Doel is om, in het kader van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid (VWS), de maatschappelijke beweging tegen eenzaamheid te ondersteunen en om op gestructureerde wijze aan de slag te gaan met de doorontwikkeling van eenzaamheidsinterventies.
Lees meer over deze subsidieoproepen
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus
Eerste editie Kennisagenda Juiste Zorg op de Juiste Plek aangeboden
Het Kennisplatform Juiste Zorg op de Juiste Plek overhandigde 24 juni de eerste kennisagenda ‘Zorg op de Juiste Plek’ aan Ernst van Koesveld, Directeur-Generaal Langdurige Zorg van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Van Koesveld ontving deze agenda, via een online meeting, digitaal uit handen van prof. dr. Dirk Ruwaard, voorzitter van het Kennisplatform Juiste Zorg op de Juiste Plek (JZOJP). De kennisagenda bevat concrete aanbevelingen om kennis rondom JZOJP te ontwikkelen, te delen en toe te passen in de praktijk. Daarnaast draagt de kennisagenda, die jaarlijks opnieuw uitkomt, ook bij aan de verdere ontwikkeling van het ZonMw-programma Juiste Zorg op de Juiste Plek.
Lees meer over de kennisagenda
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus
Trimbos-instituut publiceert resultaten onderzoek psychische gezondheid in verpleeghuizen
In april is het Trimbos-instituut samen met een consortium van onderzoekers onder leiding van de Universiteit van Amsterdam een onderzoek gestart naar de sociale impact van het coronavirus (COVID-19) op kwetsbare groepen. Dit onderzoek is onderdeel van het ZonMw-project Social Impact of Physical Distancing on Vulnerable Populations during COVID-19. Het rapport schetst de negatieve gevolgen van het bezoekverbod op de gezondheid en het welzijn van de bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen.
Lees hier meer
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus
Online bijeenkomst ‘Uitwerkingssubsidie lokale netwerken’
Op 29 juni 2020 organiseerde Lokale Netwerken Samenhangende Ouderenzorg, onderdeel van het programma Langdurige Zorg en Ondersteuning, de online projectleidersbijeenkomst ‘Uitwerkingssubsidie lokale netwerken - fase II’. Tijdens deze bijeenkomst stond onderlinge kennismaking en het uitwisselen van kennis en ervaringen centraal. Daarnaast werden workshops aangeboden over participatie en integraal werken door professionals van Movisie, Vilans en KBO-PCOB.
Lees hier meer over de bijeenkomst
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus
Positieve reacties op verruiming bezoekregeling verpleeghuizen
De verruiming van de bezoekregeling van verpleeghuizen wordt overwegend als positief ervaren. Dat concluderen de Academische Werkplaatsen Ouderenzorg op basis van eigen onderzoek. In de eerste weken na het verruimen van de bezoekregeling zijn bovendien geen nieuwe coronabesmettingen gemeld bij de GGD’s.
Lees hier meer
 
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus
Handreiking voor herstelzorg COVID-19
Minister Van Rijn (Medische Zorg en Sport) heeft de handreiking: ‘Behandeling en begeleiding van post-COVID-19 patiënten’ in ontvangst genomen. In deze handreiking staan aanbevelingen voor zorgverleners hoe zij zorg kunnen verlenen aan de patiëntengroep die klachten en beperkingen heeft overgehouden aan een corona-infectie: het COVID-19 Associated Syndrome (CAS).
Lees meer over de handreiking
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus
Netwerken samenhangende ouderenzorg in kaart gebracht
In opdracht van het programma Langer Thuis van het ministerie van VWS heeft het RIVM zoveel mogelijk netwerken in kaart gebracht die zich bezig houden met het bieden van samenhangende zorg, ondersteuning en/of welzijn. Middels een vragenlijst hebben zij in kaart gebracht waar deze netwerken actief zijn, welke doelen ze hebben en welke knelpunten worden ervaren. Op de interactieve kaart zijn 182 netwerken terug te vinden die meegewerkt hebben door de vragenlijst in te vullen. Een aantal hiervan werken met een ZonMw-subsidie aan het opzetten en doorontwikkelen van hun netwerk.
Lees hier meer en bekijk de kaart
 
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus
Meer nieuws
Interactief dashboard biedt overzicht meet-instrumenten kwaliteit van leven en gezondheid.
Zorginstelling Marente regelde met de Stimuleringsregeling E-health (SET) beeldschermzorg. Dit beviel zo goed, dat zij nu andere organisaties adviseren hoe beeldschermzorg in te zetten.
Essay ‘Gelukkig ouder worden in een veranderende samenleving: Een pleidooi voor zingeving en creativiteit’ van het Sociaal en Cultureel Planbureau online
Projectresultaten
E-learning module 'Ik Zing in de Zorg' gerealiseerd
“Samen zingen maakt herinneringen, verhalen en emoties los. Het gevoel verbonden te zijn met andere mensen, is in deze coronatijd van levensbelang”, zegt zangeres en trainer Maartje de Lint, initiator van het initiatief 'Zingen in de zorg'.

In de nieuwsbrief van maart vertelde zij over een oplossing om in deze tijd een stimulans te geven aan dit initiatief. Ze ontwikkelde de e-learning module 'Ik Zing in de Zorg', met een financiële bijdrage uit de regeling 'Covid-19 creatieve oplossingen'. Deze e-learning is nu gerealiseerd en is te vinden via onderstaande link.
Ga naar de e-learning
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus
Praktische handvatten voor palliatieve zorg bij mensen met dementie in tijden van COVID-19
De uitbraak van COVID-19 heeft een enorme invloed op onze samenleving. Maatregelen zoals sociale afstand en isolatie maken de zorg voor mensen met dementie die thuis of in het verpleeghuis wonen complexer. Het DEDICATED onderzoeksteam draagt in tijden van corona een extra steentje bij met praktische aanbevelingen voor verzorgend personeel.
Bekijk hier de handvatten
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus
Oudere en kwetsbare burgers langer vitaal
35 projecten doen onderzoek naar aanpakken voor een gezonde wijk en leefomgeving en sociaal economische gezondheidsverschillen. Wat zijn achterliggende factoren? Wat werkt wél om gezondheid, gezond gedrag en meedoen in de samenleving te bevorderen? In de projectcatalogus 'Gezonde wijk' delen projectleiders voorlopige resultaten en geven tips aan beleidsmakers, uitvoerders en onderzoekers. Hierin zijn ook goede voorbeelden te vinden die gericht zijn op het versterken van de vitaliteit van oudere burgers met een kwetsbare gezondheid. 
Lees hier meer
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus
Praktijkvoorbeelden & achtergrond
Onderzoek in beeld
Hoe een mix van apps mensen met Parkinson tot sporten kan motiveren en tegelijk het effect ervan meet.
Bekijk het filmpje
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus
Samen met patiënten aan de slag met Action learning
Een patiëntvertegenwoordiger, regieverpleegkundige en onderzoeker vertellen hoe zij via Action learning met elkaar leren in lokale netwerken. Regieverpleegkundige Alida Talen merkt dat zij en haar collega’s door de inbreng van patiëntvertegenwoordigers alerter zijn op hoe ze patiënten bejegenen. ‘De patiëntvertegenwoordigers brengen punten in waar je als zorgverlener minder snel bij stilstaat.’
Lees hier meer over Action learning
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus
Nieuwe projecten 
Creatieve oplossingen ronde 6 en 7
Om de negatieve gevolgen van het coronavirus (COVID-19) te beperken, is de regeling Creatieve oplossingen aanpak coronavirus (COVID-19) gestart. Ronde 6 en 7 zijn afgerond en in deze rondes zijn mooie projecten gehonoreerd.

De MaskerMeiden
De MaskerMeiden organiseert beeldende online workshops voor thuiswonende ouderen waarbij ze onder begeleiding bezig zijn met de vier basisemoties binnen de theaterwereld. Elke bijeenkomst gaan ze aan de slag met het vormgeven van een emotie op een wit masker en de docenten zetten dit om in verhalen en een korte online performance waarbij de ouderen hun verhalen terugzien. Hierbij wordt het contact tussen de ouderen gestimuleerd en de eenzaamheid verminderd.

Verminderen isolement (hoog)bejaarde allochtone cliënten
Het doel van het project is het tijdens de coronacrisis, maar daarna ook duurzaam, verminderen van het maatschappelijk isolement van (nog) zelfstandig wonende (hoog)bejaarde cliënten van allochtone afkomst in de regio Den Haag. Het project zal worden uitgevoerd door Centrum Zorg en Welzijn met inzet van huisartsen, allochtone organisaties, vrijwilligers en met studenten die een MBO of HBO opleiding richting zorg, sociale hulpverlening of welzijn volgen. Via eenvoudige te bedienen digitale middelen worden de hoogbejaarden in contact gebracht met vrijwilligers en studenten die, naast de zoveel mogelijk doorlopende dienstverlening, activiteiten zullen uitvoeren.
Bekijk hier alle projecten rondom ouderen
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus
Wetenschap helpt maatschappij met herstarten
Via de subsidieregeling ‘Wetenschap voor de Praktijk’, zijn ruim 50 samenwerkingen gestart tussen wetenschappelijke en maatschappelijke organisaties of bedrijven om uit te zoeken en onderbouwde kennis te verzamelen over wat de beste aanpak is om de werkzaamheden weer op te kunnen pakken of uit te breiden. Hieronder twee voorbeelden van samenwerkingen die gestart en gericht zijn op ouderen.
Lees meer over deze regeling
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus
Praten met, in plaats van over ouderen: Percepties en praktische behoeftes van ouderen met betrekking tot (versoepelde) Covid-19 maatregelen
Om sociale vooruitzichten voor ouderen te kunnen vormgeven en te kunnen faciliteren, is een uitgebreide evaluatie van hun percepties en behoeften met betrekking tot de Covid-19 versoepelingen nodig. Hierbij is het van belang met hen te praten, in plaats van over hen. Het algemene doel van dit project is daarom het onderzoeken van de percepties en praktische behoeften van ouderen met betrekking tot de versoepeling van de Covid-19-maatregelen.
Bekijk alle projecten gestart vanuit de regeling
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus
Eigen huis als polikliniek: de ervaren kwaliteit van beeldbel zorg bij kwetsbare ouderen met multi-morbiditeit en hun families
De studie zal een hypothese genererende kwalitatieve benadering hanteren middels een-op-een semi-gestructureerde telefonische interviews met patiënt, familie en zorgverleners van de polikliniek geriatrie in een perifeer en in een academisch ziekenhuis. De opgenomen interviews worden letterlijk getranscribeerd en transcripties worden geanalyseerd met Atlas.ti-software. De doelgroep zal actief betrokken worden bij het ontwerp en de uitvoer van de studie. We hopen door dit onderzoek een handvat te bieden voor zorgverleners voor het beeldbellen op maat en zo de kwaliteit van zorg te verbeteren voor de patiënt, de familie en de diverse zorgverleners.
Bekijk alle projecten gestart vanuit de regeling
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus
Subsidie
Vooraankondiging start programma’s NWO-KIC (Kennis en Innovatieconvenant) en 2 calls via ZonMw
In juli starten 7 NWO-programma’s die vallen binnen het Kennis en Innovatieconvenant (KIC) 2020-2023. Binnen deze programma’s werkt NWO samen met ZonMw aan 2 calls: ‘Leefstijl en leefomgeving’ en ‘Mensen met dementie’.
Lees hier meer over deze calls
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus
Deadline: 24 augustus 2020,
17:00 uur
AAL - Healthy Ageing With The Support Of Digital Solutions
Deadline: 3 september 2020, 14:00 uur
Beloftevolle eenzaamheidsinterventies op weg naar erkenning
Deadline: 1 september 2020,
14:00 uur
Ondersteuning maatschappelijke beweging tegen eenzaamheid
Deadline: 29 september 2020, 14:00 uur
Projectideeën onderzoeksprojecten Verpleging en Verzorging – Essentiële zorg
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube