10 projectideeën voor proeftuinen therapietrouw, internationaal onderzoek naar bloedverdunners van start en oproep voor melden van bijvangst. Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
Nieuwsbrief, januari 2020
Geneesmiddelen
 
10 projectideeën voor STIP Ronde 4 Therapietrouw Proeftuinen
Subsidienieuws
Voor de STIP Ronde 4 Therapietrouw Proeftuinen zijn 10 projectideeën ingediend. In de tweede helft van februari wordt bekend welke projecten hun idee verder mogen uitwerken.
Bekijk de actuele informatie van alle lopende GGG-subsidierondes
OPROEP: Wij zijn op zoek naar GGG-projecten met onverwachte bijvangst
Sessie over bijvangst tijdens het congres Goed Gebruik Geneesmiddelen op 9 april
Ben jij die onderzoeker die een project gefinancierd kreeg door het GGG-programma en gedurende het onderzoek iets op het spoor bent gekomen wat een extra onverwachte opbrengst opleverde? Of heeft jouw onderzoek veel meer teweeggebracht naast de beoogde doelstellingen? Heeft jouw project inzichten gegeven of resultaten opgeleverd - los van het primaire doel van je project - die van belang kunnen zijn voor anderen? En wil je deze tijdens het congres presenteren? Vul dan het formulier in met informatie over deze bijvangst. Uit de reacties maken we een keuze voor de invulling van de sessie over bijvangst.
Deadline van aanmelden is 1 februari 2020.
Meld je bijvangst aan
Internationaal onderzoek naar bloedverdunners
Grote trial van start
Leidt een andere manier van doseren van bloedverdunners bij operaties aan de aorta tot minder complicaties? De afdeling chirurgie van het Dijklander Ziekenhuis start samen met meer dan twintig ziekenhuizen in Nederland, Duitsland en Denemarken een vijf jaar durend onderzoek, gefinancierd vanuit het GGG-programma.
Lees het nieuwsbericht
Bekijk het GGG-project
Question-based clinical development methode en Future Affordable and Sustainable Therapies
Publicatie in Nature Biotechnology
Onderzoekers van ZonMw, het Center voor Human Drug Research (CHDR) en Paul Jansen Futurelab (LUMC) hebben in Nature Biotechnology de question-based clinical development methode beschreven. De methode integreert wetenschappelijke aspecten in waardebepaling om te komen tot een optimaal ontwikkelprogramma. Onderzoekers kunnen zich de methodiek eigen maken door het volgen van een interactieve cursus.
Lees het nieuwsbericht
Nieuws
Harald Moonen clusterhoofd Geneesmiddelen
Per 1 januari is Harald Moonen gestart als hoofd van het cluster Geneesmiddelen. Harald is als senior programmamanager vanaf de start betrokken bij het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen. Hij volgt Benien Vingerhoed-van Aken op die als hoofd de overstap heeft gemaakt naar het cluster Translationeel Onderzoek.
Bekijk het GGG-team
‘Opioid addiction is a complex problem’
Interview Marcel Bouvy en Liesbeth Rook, Regulatory Science Edition 9
In een interview in Regulatory Science vertellen Liesbeth Rook (senior klinisch beoordelaar bij het CBG) en Marcel Bouvy (hoogleraar farmaceutische patiëntenzorg) over het toenemend gebruik van opioïden.
Lees het interview
Dag van Verantwoord Medicijngebruik
9 januari 2020
Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) viert dit jaar zijn 25-jarig jubileum. Het jubileumjaar is gestart met de Dag van Verantwoord Medicijngebruik op 9 januari. Met deze jaarlijks terugkerende dag wil het IVM extra aandacht geven aan het bewust gebruik van geneesmiddelen. Het IVM heeft recent een aantal themajournaals gepubliceerd die verwant zijn aan het gebruik van geneesmiddelen.
Naar de website van IVM
Themajournaal 'Opioïden'
Themajournaal 'Geneesmiddelen, de nabije toekomst'
Themajournaal 'Nierveilig medicijngebruik'
 
Behandeling op maat bij leukemie
Promotienieuws
Op 31 januari verdedigt Christel Boons (Amsterdam UMC – locatie VUmc) haar proefschrift ‘Behandeling op maat met orale tyrosine kinase remmers bij chronische myeloïde leukemie; therapietrouw, patiëntenervaringen en farmacokinetiek’. In het GGG-onderzoek is aangetoond dat de werkzaamheid en effectiviteit van een lagere dosering nilotinib bij behandeling van de bloedziekte chronische myeloïde leukemie (CML) mét voedsel overeenkomt met die van de aanbevolen dosering op een lege maag.
Bekijk het GGG-project
Ketamine in medische setting veilig en effectief bij pijn en depressie
Promotienieuws
Ketamine kan, wanneer het in een medische setting wordt gebruikt, een veilig en effectief middel zijn tegen pijn en depressie. Dat concludeert Tharcilla Chaves in haar proefschrift ’Through ketamine fields. Pain and afterglow’, waarmee zij in december promoveerde.
Lees het nieuwsbericht
Bekijk ook een GGG-project over ketamine
Pakketsluis voor dure geneesmiddelen: een ethische evaluatie van werking en effecten
Start project Ethiek en Gezondheid
Nieuwe geneesmiddelen die in het ziekenhuis worden gebruikt (intramurale geneesmiddelen), worden in beginsel zonder bijzondere (prijs-)afspraken toegelaten tot het basispakket. Er kan echter worden besloten om nieuwe middelen, vanwege de hoge prijs, toch tijdelijk uit het pakket te houden en in de zogenaamde pakketsluis te plaatsen. Binnen het programma Ethiek en Gezondheid is een project gestart waarin de pakketsluis wordt geëvalueerd vanuit de ethische principes van solidariteit en rechtvaardigheid.
Bekijk het project
Lees meer over de pakketsluis
 
Projectresultaten
Agenda
Openingsmanifestatie E-Healthweek 2020
27
jan
 
09.00 - 19.00,
AFAS Circustheater, Den Haag
Health-RI Conference
30
jan
 
09.30 - 18.00, Jaarbeurs Supernova Utrecht
Masterclass: Inclusie in onderzoek
17
mrt
 
13.00 - 18.00, ZonMw Den Haag
European Implementation Event
1&2
okt
 
Call for abstracts open tot 19 januari
9 april:
Congres Goed Gebruik Geneesmiddelen
Reserveer de datum alvast in uw agenda
Op donderdag 9 april 2020 organiseert ZonMw het 8e congres Goed Gebruik Geneesmiddelen in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Subsessies over psychedelica als medicijn, hart- en vaatziekten, diabetes en therapietrouw staan op de agenda. Nieuws over het programma en aanmelden vindt u in de komende nieuwsbrieven.
Meer informatie
   
Subsidie
Deadline: 25 februari 2020, 14.00 uur
Onderzoeksproject Medicinale Cannabis
Deadline: 26 februari 2020, 14.00 uur
Preconceptionele dragerschapsscreening: Onderzoek naar de opbrengsten en gevolgen van dragerschap, de (ethische) kaders en het maatschappelijk draagvlak
Deadline: 3 maart 2020, 14.00 uur
Grote Trials 4
Deadline: 18 februari 2020
European Joint Programme on Rare Diseases: Pre-clinical Research to develop effective therapies for rare deseases
Deadline: 3 maart 2020, 14.00 uur
European Joint Programme on Rare Diseases: Networking support Scheme
Deadline: 3 maart 2020, 14.00 uur
Programma Translationeel Onderzoek 2 - Netwerksubsidies
Programma Geneesmiddelen
Het GGG-programma richt zich structureel op het effectiever, veiliger en doelmatiger inzetten van beschikbare geneesmiddelen en geeft een stimulus aan optimalisering van het gebruik van geneesmiddelen en de zorg die daarmee gepaard gaat. Resultaten van het programma tot nu toe zijn eerder gepubliceerd in een Magazine.
   
Contact

Telefoon: +31 70 349 54 64
E-mail geneesmiddelen@zonmw.nl

Themapagina
Geneesmiddelen

Programmapagina Geneesmiddelen
   
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube