Grote Trials Ronde 4 is open, veel subsidietoekenningen en Iris Sommer en Marieke Begemann over hun samenwerking in studies rondom psychosegevoeligheid. Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
Nieuwsbrief, december 2019
Geneesmiddelen

 
Subsidieoproep Grote Trials Ronde 4 open
De subsidieoproep Grote Trials 4 is per 17 december opengesteld. De Grote Trials Ronde is bedoeld voor studies die op hoog evidence niveau uitsluitsel kunnen geven over een doelmatigheidsvraagstuk met betrekking tot de toepassing van geneesmiddelen in de praktijk. De resultaten van de studie moeten nationale impact hebben en direct toepasbaar zijn in de dagelijkse klinische praktijk.
Deadline voor het indienen van projectideeën is 3 maart 2020, 14.00 uur.
Naar de subsidieoproep
Behandeling op maat voor mensen met psychosegevoeligheid
Interview met Iris Sommer en Marieke Begemann
Patiënten uit de HAMLETT-studie, naar wel of niet afbouwen van antipsychotica, worden met de aansluitende OPHELIA-studie gedurende 10 jaar gevolgd. De beoogde opbrengsten: scherpere behandeladviezen op maat en een beter beloop na een eerste psychose.
Bekijk de HAMLETT-studie
Bekijk de OPHELIA-studie
Lees het interview
Subsidienieuws
Subsidies toegekend!
Vanuit de Grote Trials Ronde 3 is een vierde subsidie toegekend aan een studie waarbij men in meerdere grote ziekenhuizen in Nederland en een aantal buitenlandse ziekenhuizen gaat onderzoeken of het toedienen van heparine met ACT-controle tijdens een operatie aan het aneurysma van de aorta leidt tot minder stollingsproblemen.
Een derde project binnen de BeNeFIT Ronde is gehonoreerd. De studie onderzoekt de werkzaamheid van salbutamol bij jonge kinderen.
Binnen Open Ronde 8 is subsidie toegekend aan een studie waarin men onderzoekt of een hogere dosis antibiotica de kans op wondinfecties bij het verwijderen van platen en/of schroeven in de onderbenen vermindert. Ook is subsidie toegekend aan een studie naar de streefwaarden van antistolling bij patiënten met hart- en longfalen op de intensive care ter voorkoming van bloedingscomplicaties.
Bekijk de gehonoreerde projecten in Grote Trials 3
Bekijk de gehonoreerde projecten in de BeNeFIT ronde
Bekijk de gehonoreerde projecten in Open Ronde 8
STIP Ronde Therapietrouw Proeftuinen
Informatie over subsidieronde
Tijdens de bijeenkomst van 4 december is achtergrondinformatie gegeven over de vereisten voor de subsidieronde, het proces en de inhoudelijke criteria voor de proeftuinen. De presentaties zijn terug te vinden op de informatiepagina.
Bekijk de informatiepagina
Bekijk de subsidieronde
Positieve adviezen in Open Ronde 9 en Rediscovery Ronde 4
De Open Ronde-commissie heeft een positief advies uitgebracht aan 32 reguliere projecten en 6 projecten voor complexe interventies. In de Rediscovery Ronde is aan 13 projecten een positief advies uitgebracht. De projectleiders kunnen de subsidieaanvraag verder uitwerken en indienen.
Bekijk de actuele informatie rondom de GGG-subsidierondes
 
Verslag KCE Trials symposium in Brussel
Op 28 november vond de jaarlijkse KCE bijeenkomst in Brussel plaats over klinische trials. KCE is de samenwerkingspartner in de BeNeFIT Ronde. De presentaties van deze dag zijn terug te vinden op de site van KCE.
Bekijk de website van KCE
Subsidieoproepen Zeldzame ziekten open
Internationale oproep
Het European Joint Programme on Rare Diseases heeft de Joint Transnational Call (JTC2020) voor onderzoeksprojecten rond zeldzame ziekten geopend. Het doel van deze ronde is om wetenschappers uit verschillende landen effectief te laten samenwerken op een interdisciplinair onderzoeksproject ten gunste van patiënten met een zeldzame ziekte. ZonMw doet mee aan deze ronde met in totaal 1.8 miljoen euro voor Nederlandse onderzoekers.
Ook is er een subsidieoproep geopend voor netwerksubsidies.
Bekijk de subsidieoproep
Bekijk de subsidieoproep voor netwerksubsidies
 
Nieuws
Een schatkamer voor de zorg
Peter van der Spek over gebruik van data
Data bieden een schat aan informatie voor de zorg. Toch zit die schatkamer vaak op slot. Peter van der Spek, geneticus en hoogleraar Klinische Bioinformatica/Pathologie bij het Erasmus MC, heeft een idee waar en hoe we de sleutel kunnen vinden. ‘Jonge dokters moeten weten wat we met data kunnen doen.’
Lees het interview
Naar themapagina Personalised Medicine
Parel voor hiv-preventie met PrEP
Elske Hoornenborg (hoofd soa-polikliniek GGD Amsterdam) ontving tijdens het Nationaal Congres Soa*Hiv*Seks een ZonMw Parel vanwege haar onderzoek naar de toepasbaarheid van PrEP, een pil die hiv-infectie voorkómt.
Lees het nieuwsbericht
Ephor App: voorschrijfadvies voor ouderen
De Ephor app, ontwikkeld door het Expertisecentrum Pharmacotherapie bij Ouderen (Ephor), geeft advies over welke middelen en welke doseringen het best aan ouderen kunnen worden voorgeschreven.
Download de app via www.ephor.nl
Bekijk het GGG-project Ephor
Blijven strijden tegen hardnekkige bacteriën
In Mediator
Antibioticaresistentie bedreigt wereldwijd de gezondheid van miljoenen mensen. Niet voor niets is er in november elk jaar een internationale Antibiotic Awareness Week. Nederland staat er internationaal gezien goed voor. Wat is er nodig om dat zo te houden? Mediator vroeg het hoogleraren en arts-microbiologen Marc Bonten en Constance Schultsz.
Lees het artikel in Mediator
Bekijk het project
Uitkomsten onderzoek iMTA
Waardebepaling, implementatie en bekostiging van voorspellende testen
Het institute for Medical Technology Assessment (iMTA) heeft onderzoek gedaan naar de waardebepaling, implementatie en bekostiging van voorspellende testen. Deze testen kunnen bijdragen aan het vergroten van gezondheidswinst en het reduceren van kosten van de behandeling. Onlangs publiceerde iMTA haar eindrapport.
Lees het nieuwsbericht
Bekijk het Personalised Medicine project
Handvatten voor succesvolle zorgevaluaties
Projectleidersbijeenkomst
Zorgevaluaties zijn nodig om de kwaliteit van bestaande zorg te waarborgen, maar ze zijn niet altijd eenvoudig uit te voeren. Tijdens de projectleidersbijeenkomst Zorgevaluatie in Utrecht dachten projectleiders, HTA-specialisten, medisch specialisten, zorgverzekeraars, patiëntenvertegenwoordigers en beleidsmakers na over mogelijke oplossingen.
Bekijk de terugblik
C1 inhibitor geen effect bij astmapatiënten
Interview Tom van der Poll
Amsterdam UMC onderzocht een alternatief geneesmiddel voor astmapatiënten: C1 inhibitor. In een vroege fase van onderzoek heeft Tom van der Poll kunnen concluderen dat de inhalator niet bruikbaar is bij acute astma-aanvallen. In een interview vertelt hij zijn ervaringen.
Lees het interview
Documentaire over MS met Jeroen Geurts
Eind oktober ging de documentaire MS, een filmische dialoog tussen schrijfster Lineke van den Boezem en topwetenschapper Jeroen Geurts over de ziekte die hun leven beheerst, tijdens de IDFA in première.
Lees het nieuwsbericht
Bekijk de documentaire
Sta even stil bij medicijngebruik
9 januari: Dag van Verantwoord Medicijngebruik
De komende weken staan bij het Instituut Verantwoord Medicijngebruik in het teken van de Dag van Verantwoord Medicijngebruik op 9 januari. Deze dag is ook de start van alle IVM-activiteiten rondom haar 25-jarig jubileum. Houd sociale media en de website van het IVM in de gaten.
Bekijk de website van IVM
Nieuws in het kort
Agenda
Dag van Verantwoord Medicijngebruik
9
Jan
 
Activiteiten via de website van IVM
Openingsmanifestatie
E-Healthweek 2020
27
jan
 
09.00 - 19.00,
AFAS Circustheater, Den Haag
Health-RI Conference
30
jan
 
09.00 - 18.00, Jaarbeurs Supernova, Utrecht
European Implementation Event
1&2
okt
 
Call for abstracts open tot 19 januari

9 april:
Congres Goed Gebruik Geneesmiddelen
Reserveer de datum alvast in uw agenda
Op donderdag 9 april 2020 organiseert ZonMw het 8e congres Goed Gebruik Geneesmiddelen in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Nieuws over het programma en aanmelden vindt u in de komende nieuwsbrieven.
Meer informatie
   
Subsidie
Deadline: 9 januari, 14.00 uur
Klinische Fellows
Deadline: 14 januari, 14.00 uur
STIP Ronde Proeftuinen Therapietrouw
Deadline: 16 januari, 14.00 uur
Onderzoeksproject Medicinale Cannabis
Deadline: 26 februari, 14.00 uur
Preconceptionele dragerschapsscreening: Onderzoek naar de opbrengsten en gevolgen van dragerschap, de (ethische) kaders en het maatschappelijk draagvlak
Grote Trials Ronde 4
Deadline: 3 maart, 14.00 uur
De Grote Trials Ronde is bedoeld voor studies die op hoog evidence niveau uitsluitsel kunnen geven over een doelmatigheidsvraagstuk met betrekking tot de toepassing van geneesmiddelen in de praktijk. De resultaten van de studie moeten nationale impact hebben en direct toepasbaar zijn in de dagelijkse klinische praktijk.
Nu bekijken
Deadline: 3 maart, 14.00 uur
Programma Translationeel Onderzoek 2 - Netwerksubsidies
  
First collection date:
3 maart, 14.00 uur (CET)
EJP Networking Support
  
Deadline: 15 maart, 17.00 uur (CET)
EJP Pre-clinical research to develop effective therapies for rare diseases
  
Team Geneesmiddelen wenst u fijne feestdagen!
Ook rond de feestdagen is ons team per e-mail bereikbaar. Wanneer u contact wilt hebben met één van onze teamleden raden wij u aan een bericht te sturen naar geneesmiddelen@zonmw.nl.
Programma Geneesmiddelen
Het GGG-programma richt zich structureel op het effectiever, veiliger en doelmatiger inzetten van beschikbare geneesmiddelen en geeft een stimulus aan optimalisering van het gebruik van geneesmiddelen en de zorg die daarmee gepaard gaat. Resultaten van het programma tot nu toe zijn eerder gepubliceerd in een Magazine.
   
Contact

Telefoon: +31 70 349 54 64
E-mail geneesmiddelen@zonmw.nl

Themapagina
Geneesmiddelen

Programmapagina Geneesmiddelen
  
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube