Subsidieoproep Klinische Fellows, Terugblik Zorgevaluatie projectleidersbijeenkomst, Tips voor het verbeteren van patiënteninclusie en veel DoelmatigheidsOnderzoek projecten in het nieuws. Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
Nieuwsbrief, november 2019
Doelmatigheids-Onderzoek
 
Subsidieoproep: Klinische Fellows
Vanuit Doelmatigheidsonderzoek is er in de nieuwe subsidieronde van het Talentprogramma Klinische Fellows budget beschikbaar om één talentvolle jonge medisch specialist een Klinisch Fellowship te bieden.  
Lees het nieuwsbericht
Naar de subsidieoproep
Eerste 2 toekenningen vanuit BeNeFIT
Vanuit het programma BeNeFIT (Belgium-Netherlands Funding of International Trials) zijn twee subsidieaanvragen gehonoreerd. Het gaat om studies naar het afbouwen van biologicals bij psoriasis (Radboudumc en UZ Gent) en het wel of niet opereren van ouderen met een acute hersenbloeding (LUMC en UZ Leuven). BeNeFIT focust op ‘comparative effectiveness’ studies die naast de zorg ook de efficiëntie van de gezondheidszorg kunnen verbeteren.
Lees het nieuwsbericht
Heldere uitleg en inzicht in proces helpt bij verbeteren inclusie
Bijeenkomst over patiënteninclusie
Eén van de grote problemen bij klinisch onderzoek is het includeren van patiënten in de studie. Het QuinteT team (Qualitative Research Integrated in Trials) van de Universiteit van Bristol deelde tijdens een bijeenkomst voor onderzoekers hun ervaringen met het optimaliseren van de inclusie.
Lees het nieuwsbericht
  
Zorgevaluatie
Projectleidersbijeenkomst
Zorgevaluaties zijn nodig om de kwaliteit van bestaande zorg te waarborgen, maar ze zijn niet altijd eenvoudig uit te voeren. Tijdens de projectleidersbijeenkomst Zorgevaluatie in Utrecht dachten projectleiders, HTA-specialisten, medisch specialisten, zorgverzekeraars, patiënten-vertegenwoordigers en beleidsmakers na over mogelijke oplossingen.
Bekijk de terugblik
Informatiebijeenkomst Subsidieregeling veelbelovende zorg
30 januari 2020
Bij onderzoek naar behandelingen kunnen de zorgkosten soms flink oplopen. Deze kosten zijn lastig te financieren. De meeste subsidie-regelingen vergoeden die kosten niet. De subsidieregeling veelbelovende zorg doet dat wel. Van het subsidiebedrag is tenminste 80% bestemd is voor zorgkosten. Zo kan veelbelovende zorg - die bewezen effectief is - sneller in het basispakket opgenomen worden.
Meer informatie en aanmelden
  
Kamerbrief Zorgevaluatie & Gepast Gebruik en ZonMw DoelmatigheidsOnderzoek
Op 11 oktober zond minister B. Bruins een brief naar de Tweede Kamer.
In deze brief geeft hij een korte toelichting en een inhoudelijke reactie op de rapportage van de kwartiermakersfase ZE&GG. Ook gaat hij in op de evaluatie van het programma DO en schetst hij de contouren van het vervolgprogramma.
Lees de kamerbrief
Praktijkvoorbeelden & achtergrond
Video: Later afnavelen bij vroeggeboorte
Prof.dr. Arjan Te Pas van het LUMC heeft een reanimatietafel ontwikkeld die het mogelijk maakt om te vroeg geboren baby’s alle acute zorg te verlenen zonder de navelstreng eerst door te knippen. Nu heeft hij uit het programma DoelmatigheidsOnderzoek subsidie gekregen om te onderzoeken of
het voor gezondheid van de baby beter is om ademhalingsproblemen te behandelen zonder afnavelen.
Bekijk het filmpje
Patiëntenfolder blijft liggen door hoge werkdruk
Welke behandeling op het gebied van interne geneeskunde is passend? Om patiënten op de Spoedeisende Hulp (SEH) te helpen bij deze keuze, maakte het Amsterdam UMC, locatie AMC een folder. Het uitdelen ervan bleek echter praktisch onuitvoerbaar door de hoge werkdruk.
Lees het Mediator artikel
 
‘Als het thuis kan lijkt het minder eng’
Thuisbeademing ter plekke instellen: veilig en patiëntvriendelijk
Anda Hazenberg heeft samen met haar collega’s aangetoond dat het instellen van thuisbeademing bij de patiënt aan huis veilig is, prettiger is voor patiënten en minder kost.
Lees het Mediator artikel
Goede behandelopties bij kruisbandscheur
Opereren of even aanzien
Mensen die hun voorste kruisband scheuren krijgen een operatie of drie maanden fysiotherapie, eventueel gevolgd door een operatie. Onderzoekers van het Erasmus MC zochten uit welke van deze twee behandelmethoden effectiever is. Dat blijkt per patiënt te verschillen.
Lees het Mediator artikel
 
DoelmatigheidsOnderzoek in het nieuws
Vooruitgang bij behandeling buikvlieskanker
Met subsidie vanuit het programma DO onderzoekt het NKI de (kosten) effectiviteit van een combinatie-behandeling van cytoreductieve chirurgie en HIPEC bij patiënten met zowel maagcarcinoom als synchrone buikvliesmetastasen of tumorpositief buikvocht.
Lees het bericht op NOS.nl
Nieuwe internationale richtlijn voor kinderen met longziekte BPD
Bronchopulmonaire dysplasie (BPD)
BPD is een longziekte die vooral voorkomt bij kinderen die te vroeg geboren zijn. Met subsidie vanuit ZonMw-DoelmatigheidsOnderzoek en het Longfonds is een studie gestart waarin wordt onderzocht wat de beste ondergrens is voor extra zuurstof. Met de resultaten van het onderzoek kan de richtlijn verder aangescherpt worden zodat deze kinderen een zo goed mogelijke start krijgen. Het onderzoek wordt verricht door dr. M.W.H. Pijnenburg MD van het Erasmus MC.
Lees het nieuwsbericht op Longfonds.nl
Onderzoek naar nazorg bij een lichte beroerte
Veel patiënten die een lichte beroerte hebben gehad en direct weer naar huis kunnen gaan, hebben onzichtbare problemen zoals angst en vergeetachtigheid. De huidige nazorg is meestal gericht op het voorkomen van een volgende beroerte. In dit vanuit het programma DO gefinancierde onderzoek wordt een bredere vorm van nazorg vergeleken met de gebruikelijke zorg.
Bekijk de video
Verbeterde prognose hartfalen
door behandeling ritmestoornis
Cardiologen van het Maastricht UMC+ gaan onderzoeken of ze de prognose van gecompliceerde hartfalenpatiënten kunnen verbeteren. Omdat hartfalen vaak gepaard gaat met boezem-fibrilleren wordt verwacht dat het vroegtijdig blokkeren van de ritmestoornis de levenskwaliteit en  -verwachting verbetert.
Lees het nieuwsbericht van Maastricht UMC+
Overig nieuws
Naar een nieuwe balans in erkennen en waarderen

VSNU, NFU, KNAW, NWO en ZonMw lanceren het position paper ‘Ruimte voor ieders talent; naar een nieuwe balans in het erkennen en waarderen van wetenschappers’.

  Lees het nieuwsbericht
Bekijk het position paper
Nieuws in het kort
Deltapremie voor praktijkgericht onderzoek door hogescholen
Henk Smid neemt kennisagenda NVPC in ontvangst
ZonMw en Health~Holland ontvangen kennisagenda 'Onderzoek voor en door patiënten'
Parel voor zingeving in de palliatieve zorg
Parel voor dementieonderzoek: wetenschappelijke kennis over diagnostiek naar de spreekkamer
Subsidie
Deadline: 3 december 2019, 14:00 uur
Programma Translationeel Onderzoek 2 - Netwerksubsidies
Deadline: 9 januari 2020, 14:00 uur
Klinische Fellows 2019
Deadline: 31 december 2019, 14:00 uur
Nationale Wetenschapsagenda – Matchmakingbijeenkomsten
 
Agenda
Congres Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg
12
DEC
 
10:00 - 16:30, Muntgebouw, Utrecht
Openingsmanifestatie e-healthweek 2020
27
JAN
 
09:00 - 17:00,
Afas Circustheather, Den Haag
Informatiebijeenkomst Subsidieregeling veelbelovende zorg
30
JAN
 
13:30 - 16:30, Jaarbeurs MeetUp, Utrecht
Congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 2020
9
APR
 
09:00 - 17:30,
Beurs van Berlage, Amsterdam
European Implementation Event 2020, Rotterdam
Call for abstracts open tot 19 januari
Op EIE2020 staat implementatie – de benutting van kennis in beleid, praktijk, onderwijs en onderzoek – centraal. Deelnemers leren over de laatste stand van de kennis op het gebied van de implementatie wetenschap en praktijk.
Meer informatie
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube