Alles over GGG-subsidierondes, Joel van Roon over effectieve therapie voor Sjögren, Jochen Cals over zijn leerstoel, en resultaten uit GGG-projecten. Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
Nieuwsbrief, september 2019
Geneesmiddelen
 
130 projectideeën binnen subsidierondes GGG
De subsidierondes van Open Ronde 9 en Rediscovery Ronde 4 zijn per 17 september gesloten: binnen de Open Ronde zijn 95 reguliere projectideeën ingediend en 13 projectideeën voor complexe interventies. Voor de Rediscovery Ronde zijn 22 projectideeën ingediend.
Bekijk het tijdpad voor deze GGG-subsidierondes
Subsidie voor GGG-projecten
In Open Ronde 8 beoordeelden de commissieleden 39 uitgewerkte aanvragen. Aan 16 projecten is subsidie toegekend. In Rediscovery Ronde 3 is aan 5 projecten subsidie toegekend uit 12 uitgewerkte aanvragen. In enkele gevallen is de toekenning onder voorwaarden.
Lees meer over de GGG-subsidierondes
4 december: Informatiebijeenkomst STIP Ronde Therapietrouw living labs
STIP Ronde 4 richt zich op het bevorderen van therapietrouw. De inzet van deze ronde is om de toepassing van laagdrempelige interventies gericht op therapietrouw te stimuleren in een living lab setting; dicht op de klinische praktijk, bij ambulante thuiswonende patiënten. De subsidieronde opent op 14 november. Tijdens de informatiebijeenkomst is er naast toelichting op de ronde ook ruimte om met experts uw plannen voor een living lab te bespreken.
Lees het bericht met achtergrondinformatie en het volledige programma
Direct aanmelden
'Ik word een betere dokter als ik ook onderzoek doe'
Huisarts Jochen Cals
Huisarts Jochen Cals hield op 28 juni 2019 aan Maastricht University zijn inaugurele rede over effectieve diagnostiek in de huisartsgeneeskunde. Titel van zijn rede: ‘Komt een test bij de huisarts’. Cals: ‘Ik wil graag bruikbare wetenschap naar de spreekkamer brengen.’
Lees het interview
Lees het artikel in Mediator over dit project
  
Combinatie van ontstekingsremmers bij Sjögren: 1+1=3
Interview Joel van Roon
Droge ogen en mond, pijn in spieren en gewrichten, vaak doodmoe en ontstekingen in diverse organen: de dagelijkse realiteit voor mensen met pSS, een reumatische aandoening waarvoor nog steeds geen effectieve therapie is. Een combinatie van twee ontstekingsremmers lijkt nu verandering te brengen, ontdekte een team van UMC Utrecht.
Lees het interview
Naar de pagina Translationeel Onderzoek
   
Therapietrouw interventies online op 1 plek
Interventienet.nl
Het Nivel, Radboudumc en de Sint Maartenskliniek hebben een website interventienet.nl ontwikkeld. De interventies zijn te gebruiken door de living labs die met therapietrouwverbetering aan de slag willen gaan. Hiervoor stelt ZonMw op 14 november een subsidieronde open (eerder genoemd in deze nieuwsbrief). Houd de subsidiekalender in de gaten!
Lees het nieuwsbericht
Bekijk het project
GGG-projecten in het nieuws
Minder antibiotica bij kinderen dankzij voorlichting
In Mediator
Het boekje ‘Mijn kind heeft koorts’ leidt tot minder antibioticarecepten en minder huisartsbezoek buiten kantooruren. Dat blijkt uit onderzoek van Eefje de Bont van de Universiteit Maastricht. Ze kreeg hiervoor de NHG-Wetenschapsprijs 2019.
Lees het artikel in Mediator
Naar het GGG-project
Betere behandeling voor baby met zuurstofgebrek
Lichaamskoeling bij baby’s met zuurstofgebrek beïnvloedt mogelijk de bijwerking van medicijnen. Ziekenhuisapotheker en onderzoeker Laurent Favié (UMC Utrecht) pleit voor meer internationaal geneesmiddelen-onderzoek bij pasgeborenen.
Lees het nieuwsbericht
Bekijk het GGG-project
Partydrug als medicijn
Patiënten met ernstige depressie hebben mogelijk baat bij het narcosemiddel ketamine. Het UMC Groningen werkt aan dit onderzoek.
Lees het nieuwsbericht
Bekijk het GGG-project
GGG-projecten in het Medicijnjournaal
In het Medicijnjournaal van augustus: Marcia Vervloet (Nivel) vertelt over communicatie bij beperkte gezondheids-vaardigheden in de apotheek. Ook wordt de nieuwe contra-indicatie voor behandeling van levercirrose toegelicht.
Bekijk het Medicijnjournaal
Naar het COM-MA project
Naar het project over levercirrose
Naar het vervolgproject over levercirrose
Pepermuntolie heeft positief effect bij Prikkelbare Darm Syndroom
Pepermuntolie zorgt voor verlichting van buikpijn, fysiek ongemak (in de buik) en ernst van de klachten bij patiënten met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Dat concluderen wetenschappers van het Maastricht UMC+ naar aanleiding van onderzoek bij zo'n 200 patiënten. De studie is onderdeel van het promotieonderzoek van Zsa Zsa Weerts.
Lees het nieuwsbericht
Bekijk het GGG-project
Implementatie resultaten onderzoek ziekte van Fabry
Sinds kort is een Genotype-Fenotype database voor de ziekte van Fabry beschikbaar. De database maakt het mogelijk om van een gegeven GLA-variant na te gaan of deze is geassocieerd met de ziekte van Fabry en met welk fenotype.
Lees het nieuwsbericht
Bekijk het GGG-project
Website voor jeugdige onderzoekdeelnemers uitgebreid
Binnen de website kindenonderzoek.nl is informatie opgenomen om zelf een begrijpelijk Patiënt Informatie Formulier (PIF) te maken.
Lees het nieuwsbericht
Meer informatie over de GGG-projecten
Hoe te doseren bij dialysepatiënten
In Mediator
Dialysepatiënten hebben vaak veel medicijnen nodig. De geregelde filtering van hun bloed kan het effect daarvan verminderen. KNMP stelde aangepaste doserings-adviezen op. Brigit Wensveen vertelt hoe deze tot stand kwamen.
Lees het artikel in Mediator
Bekijk het GGG-project
Wereldwijd uniek onderzoek naar gepersonaliseerde keuze bloedverdunners succesvol
Bloedverdunners bij mensen met een hartinfarct op basis van een genetische test resulteren in minder complicaties en risico’s nemen niet toe. Dit onderzoek is verricht in ziekenhuizen in Nederland, België en Italië. De medische uitkomsten zijn onlangs gepubliceerd in de New England Journal of Medicine en gepresenteerd op het European Society of Cardiology congres in Parijs.
Lees het nieuwsbericht
Bekijk het GGG-project
   
‘Blijf antibiotica bij zuigelingen zorgvuldig afwegen’
In Mediator
Als pasgeboren baby’s antibiotica krijgen, werkt dat nog maanden na in hun darmbacteriën en antibioticaresistentie-genen. Dat blijkt uit onderzoek van kinderarts Marlies van Houten. Het goede nieuws: niet elk antibioticum is even ingrijpend.
Lees het artikel in Mediator
Bekijk het project
   
Personalised Medicine
Website ondersteunt zorgprofessional bij vragen over erfelijkheid
De Vereniging van Klinische Genetica Nederland (VKGN) en het Erfocentrum lanceren de website artsengenetica.nl. De website vormt een betrouwbaar landelijk digitaal kennisportaal over genetica voor niet-genetische zorgprofessionals.
Lees het nieuwsbericht
Bekijk het Personalised Medicine project
25 Europese Personalised Medicine projecten van start
Europese samenwerkingspartners financieren 25 Personalised Medicine projecten vanuit het netwerk voor behandeling op maat, ERA-net PerMed. In 6 van de 25 consortia doen onderzoekers uit Nederlandse instituten en instellingen mee.
Lees verder
   
Voorlichting aan patiënten en publiek over NGS
Erfocentrum en VSOP hebben nieuw voorlichtingsmateriaal gepubliceerd over mogelijkheden van DNA-onderzoek, binnen een deelproject van het ZonMw-programma Personalised Medicine. Naast interviews, gaat het om een informatieblad om uit te reiken in het ziekenhuis, illustraties en meerdere webteksten.
Lees verder
Bekijk het Personalised Medicine project
   
Ook in het nieuws
Nieuw: Kickstarter patiëntenparticipatie bij onderzoek
Waar begin je, als je met patiënten of cliënten wilt samenwerken in je onderzoek? Hoe betrek je patiënten of cliënten zinvol bij je onderzoek? En hoe vind je de juiste ervaringsdeskundigen? Onderzoekers kunnen nu voor de antwoorden terecht op de Kickstarter voor patiëntenparticipatie in onderzoek.
Lees meer
Kennisprogramma huisartsgeneeskunde van start
Huisartsen hebben met uiteenlopende zorgvragen te maken. Daarom is het belangrijk dat zij toegang hebben tot de meest actuele kennis uit de wetenschap en praktijk. Het nieuwe kennisprogramma helpt hen hierbij.
Lees verder
  
Dezelfde dosering kankermedicatie voor ouderen
Promotie Marie-Rose Crombag
Marie-Rose Crombag (Antoni van Leeuwenhoek) promoveerde op 5 september op de impact van hogere leeftijd op de klinische toepassing en PK en PD van verscheidene antikanker-behandelingen. ‘Een lagere dosering van kankermedicijnen bij ouderen kan de effectiviteit van de behandeling verminderen.’
Lees het nieuwsbericht
Nieuws in het kort
  
Projectresultaten
Agenda
De toekomst van antistollingszorg in Nederland
9
okt
 
13.00 - 17:00,
De Eenhoorn, Amersfoort
Startbijeenkomst PTO2
22
nov
 
09.00 - 17.00,
ZonMw Den Haag
European Implementation Event
1-2
okt 2020
 
SAVE THE DATE 08.00 - 17.00, Postillion Convention Centre WTC, Rotterdam
 
Patiënteninclusie bij RTC's
Op 5 november 2019 organiseert ZonMw een bijeenkomst over patiënteninclusie bij het uitvoeren van randomised controlled trials (RCT’s).
meer informatie
  
Subsidie
Deadline: 1 oktober 2019, 14.00 uur
Enabling Technologies Hotels 5th call 2019
Deadline: 3 oktober 2019, 14.00 uur
Vidi 2019
Deadline: 8 oktober 2019, 14.00 uur
Innovatie van Richtlijnen
Deadline: 15 oktober 2019, 14.00 uur
Infectieziekten: kennisontwikkeling, interventies en evaluatie van preventie en bestrijding
Deadline: 10 november 2019
Farmaceutisch praktijkonderzoek KNMP-onderzoeksprogramma
Deadline: 28 november 2019, 14.00 uur
Ondersteuning NWA-routes
Deadline: 31 december 2019, 14.00 uur
Nationale Wetenschapsagenda - Matchmakingbijeenkomsten
 
Programma Geneesmiddelen
Het GGG-programma richt zich structureel op het effectiever, veiliger en doelmatiger inzetten van beschikbare geneesmiddelen en geeft een stimulus aan optimalisering van het gebruik van geneesmiddelen en de zorg die daarmee gepaard gaat. Resultaten van het programma tot nu toe zijn eerder gepubliceerd in een Magazine.
   
Contact

Telefoon: +31 70 349 54 64
E-mail geneesmiddelen@zonmw.nl

Themapagina
Geneesmiddelen

Programmapagina Geneesmiddelen
   
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube