Lees onder andere over 20 jaar preventieonderzoek, onbedoelde zwangerschap en veilig vrijen en weerbaarheid. Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
Nieuwsbrief, augustus 2019
Preventie
 
Actueel
Alles over seks!
In het kader van 20 jaar preventie besteden we in deze nieuwsbrief aandacht aan het thema seksuele gezondheid. De scope hiervan is de laatste jaren fors verbreed. Het omvat nu ook gezond opgroeien en onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar (jong) ouderschap.
Lees alles over seksuele gezondheid
20 jaar preventie bij ZonMw
Goede gezondheid is belangrijk. Daarom zetten we in op preventieonderzoek. Dat doen we al 20 jaar. In de komende edities van deze nieuwsbrief belichten we mooie resultaten uit preventieonderzoek, die vandaag de dag (nog steeds) worden gebruikt.
Bekijk het filmpje (2 minuten)
Nu Niet Zwanger
Mariëlle Cloin
‘Een open gesprek kan ongewenste zwangerschappen voorkomen’, aldus Mariëlle Cloïn, Tilburg University. ‘Het gaat om open gesprekken over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie, met vrouwen die gezien hun situatie eigenlijk liever ook niet zwanger raken. Die gesprekken zijn absoluut niet belerend bedoeld’.
Interview Mariëlle Cloïn
Lesmethode Lang Leve de Liefde
‘Vergelijk je het huidige lespakket met dat uit de beginjaren, dan zie je een accentverschuiving naar weerbaarheid. Hoe bewaak je je grenzen en wat wil je zelf?’, aldus Sjoukje Mos, GGD Amsterdam. ‘Wat hetzelfde is gebleven, is dat de doelgroep nog altijd een belangrijke rol speelt’.
Interview Sjoukje Mos
Kennissynthese onbedoeld zwanger
De kennissynthese ‘Onbedoelde zwangerschap en kwetsbaar (jong) ouderschap’ is gepubliceerd. De beschikbare- en ontbrekende kennis, interventies en goede praktijkvoorbeelden zijn middels een quickscan van de literatuur en raadpleging van veldpartijen in kaart gebracht.
Bekijk de kennissynthese
 
Sport en bewegen: 8 nieuwe onderzoeksprojecten
In de tweede subsidieronde van het Onderzoeksprogramma Sport en Bewegen zijn 8 projecten gehonoreerd. Van topsport, bewegen en vitaliteit, tot de kracht van sport bij het oplossen van maatschappelijke uitdagingen.
We stellen ze graag aan je voor
Infectieziekten bestrijden?
Werk je mee aan het verminderen van het aantal zieke mensen door infectieziekten? De eerste subsidieoproep van het nieuwe programma Infectieziektebestrijding 3 (2019-2023) is geopend. Geef je ook op voor het Webinar.
Lees meer over de subsidieoproep
Big data en kansrijke start
Kinderen in kwetsbare gezinnen hebben betere kansen op een goede start, als ze eerder in het leven de noodzakelijke hulp en ondersteuning krijgen. Hoe komen zij zo vroeg mogelijk in beeld en hoe helpt big data-onderzoek daarbij?
Lees meer over deze NWA-subsidie (Nationale Wetenschapsagenda) 
 
In het kort

Nieuw onderzoek
#Jeroenonderzoekt: sportinnovaties
Een slimme fiets met stuurondersteuning en technologische snufjes om sportblessures te voorkomen; coole sportinnovaties tijdens werkbezoek Jeroen Geurts bij TU Delft Sports Engineering Institute.
Bekijk zijn vlog (YouTube)
   
Tips voor schrijven projectvoorstel ABR en hergebruik data
Geometrische afbeelding
Voor de subsidieoproep over antibioticaresistentie en hergebruik data is aanvullende informatie beschikbaar voor het schrijven van een projectvoorstel.
Bekijk de informatie
   
Projectresultaten
Jongeren meer bewust van ‘gezond zwanger worden’
Met de inzet van de ‘12 maanden zwanger’-campagne op social media, is het gelukt om meer aandacht te generen voor preconceptiezorg. Social media zorgde ervoor dat meer toekomstige ouders informatie kregen over gezond zwanger worden.
Lees meer over de campagne 
Lespakket Je Lijf Je Lief!
‘Je lijf, je lief!’ is het enige erkende lespakket in het onderwijs om seksueel overschrijdend gedrag tegen te gaan. Het werd al op kleine schaal uitgevoerd, maar is nu verder geëvalueerd, doorontwikkeld en in meerdere regio’s uitgevoerd.
Bekijk het lespakket
Sportimpuls
De Sportimpuls financiert vraaggestuurd lokaal sport- en beweegaanbod op maat. 3 mooie voorbeelden: in Roermond vergroten ze met Walking Football de sportparticipatie van senioren. In Vianen bewegen kinderen het hele jaar buiten met ‘Sportief buitenspelen’ en in Rhenen worden kinderen begeleid naar een gezond leven met veel bewegen.
 
Sport based ecosysteem
YOU.FO is een nieuw sportspel van Nederlandse bodem, waarbij je een aerodynamische ring moet werpen en vangen met een speciaal ontworpen stick. Dit spel stimuleert jongeren om actief te sporten in hun eigen omgeving.
Naar het project
Feedbacksysteem helpt honkballers beter te werpen
De Nederlandse honkbal- en softbalselecties gebruiken een feedbacksysteem voor het trainen van de perfecte werp- of slagtechniek.
Bekijk project FASTBALL
Meer aandacht voor gezondheid bij begeleiden vluchteling naar werk
Handreiking ontwikkeld  voor gemeenten om hen te helpen omgaan met gezondheidsproblemen van erkende vluchtelingen bij de toeleiding naar werk en participatie.
Bekijk de handreiking
 
Preventie in Mediator
‘Het Preventieprogramma is een groot goed’
Het Preventieprogramma van ZonMw bestaat twintig jaar. Programmacommissievoorzitter Henk Garretsen blikt terug en kijkt vooruit.

  Lees het interview
‘Blijf antibiotica bij zuigelingen zorgvuldig afwegen’
Het effect van antibiotica bij pasgeborenen werkt nog lang na in hun lichaam, ontdekte kinderarts Marlies van Houten. Maar het ene middel is het andere niet.
Meer weten?
   
‘Verschil tussen arm en rijk Zuid-Afrika loopt langs etnische lijnen’
Lucas Hermans
Zijn hiv-patiënten in ontwikkelingslanden beter geholpen wanneer artsen en verpleegkundigen een nieuw stappenplan volgen? Lucas Hermans onderzoekt het in Zuid-Afrika.
Lees het interview
   
Agenda
G4 seminar Werk en inkomen
13
sep
 
10:00 - 15:00,
CIC Rotterdam, 
Rotterdam
(preventie) onbedoelde (tiener) zwangerschappen
23
sep
 
09:00 - 17:00,
Beatrix theater, 
Utrecht
 
Sport Innovatie Congres
7
okt
 
13:00 - 19:30,
High Tech Campus,
Eindhoven
Bijeenkomst Vroege opsporing
9
okt
 
09:30 - 13:00, Utrecht
  
Subsidie
Deadline: 10 september 2019, 14:00 uur
Hestia - Impuls voor Vluchtelingen in de Wetenschap
Deadline: 10 september 2019, 14:00 uur
Startimpuls Regionale Kenniswerkplaatsen Jeugd
Deadline: 10 september 2019, 14:00 uur
Call for submission of project ideas ‘Tackling antibiotic resistance by reusing data and increasing FAIRness’
Opgelet, begroting subsidieronde antibiotic resistance en reusing data bevat fout
Per abuis zit er een fout in de doorrekeningen voor de begroting van de ABR ronde 3 begroting. Bent u aanvrager?
Lees hoe u dit aanpast
Deadline: 12 september 2019, 14:00 uur
Versterken en verbeteren van wijkgericht werken
Deadline: 24 september 2019, 14:00 uur
Preventieprogramma: Implementatie in samenwerking
Deadline: 24 september 2019, 14:00 uur
Preventieprogramma: Implementatie-Impulsen
Deadline: 24 september 2019, 14:00 uur
Vroege opsporing - onderzoeksvragen RIVM-CvB
Deadline: 24 september 2019, 14:00 uur
Vroege opsporing ronde 2019-2020
Deadline: 24 september 2019, 14:00 uur
Subsidieoproep Leefstijlgeneeskunde
Deadline: 15 oktober 2019, 14:00 uur
Infectieziekten: kennisontwikkeling, interventies en evaluatie van preventie en bestrijding
En ook in het nieuws...
Publicaties
Jaarverslag 2018 Sport en Bewegen
De programma’s van Sport en Bewegen dragen via onderzoek, innovatie én implementatie eraan bij dat iedereen in Nederland naar vermogen kan sporten en/of bewegen.
Bekijk de resultaten van 2018
Jaarverslag Gezondheidsbescherming
De programma’s van Gezondheidsbescherming richten zich op (preventief) gezondheidsonderzoek met een multidisciplinaire ‘One-Health’-benadering voor het voorkomen en bestrijden van infectieziekten, de daaraan gerelateerde antimicrobiële resistentie en het langer gezond houden van de bevolking met gezonde voeding.
Bekijk de resultaten van 2018
Jaarverslag Preventie
In de preventieprogramma’s draait het om kennisbenutting en implementatie, effectiviteitsonderzoek, innovatie en samenwerkingsverbanden. Hierbij is speciale aandacht voor werkzame elementen en een integrale aanpak.
Bekijk de resultaten van 2018
 
Bijeenkomst Effectiviteit eHealth en preventie
sportatributen, mobieltje en fruit
Preventieve interventies zijn nodig om te voorkomen dat mensen ziek worden en om te bevorderen dat zij mee blijven doen in de samenleving. Wat kan eHealth hier aan bijdragen? En hoe kan de waarde hiervan het best worden onderzocht? Op 2 juli wisselden een aantal deskundigen hierover met elkaar van gedachten.
Bekijk het digitale verslag 
Blijf op de hoogte
ZonMw geeft meer nieuwsbrieven uit, bent u geïnteresseerd? Geef u dan op via de ZonMw-website.  Zo blijft u altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele subsidiemogelijkheden van ZonMw.
aanmelden
  
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube