Binnen een paar minuten op de hoogte van het laatste nieuws rondom zorg voor ouderen. Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
Nieuwsbrief, juli 2018

Nieuwsbrief Ouderen
 
Beste lezer,
Vorige week, op het congres Thuis in het Verpleeghuis, had ZonMw een workshop over kennisdeling in de langdurige zorg georganiseerd. Daar bleek maar weer eens hoe belangrijk het is dat we kennis over langdurige zorg met elkaar delen en dat we die samen verder brengen. Precies het doel van ons nieuwe ZonMw-programma Langdurige Zorg en Ondersteuning, dat nu van start gaat en waar wij u in deze nieuwsbrief alles over vertellen.

Ik wens u heel veel leesplezier toe!

Martijn da Costa, programmacoördinator cluster Ouderen ZonMw
Nieuws
‘We moeten het wiel niet steeds opnieuw willen uitvinden.'
Het nieuwe ZonMw-programma Langdurige Zorg en Ondersteuning werkt de komende vier jaar aan een betere aansluiting van de langdurige zorg bij de wensen en behoeften van een kwetsbare doelgroep. Waar liggen de kansen, en waar de uitdagingen? Pieter Roelfsema en Reinier Koppelaar van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) geven in dit interview hun visie daarop.
Lees het interview met Pieter en Reinier
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus
VN-verdrag voor een inclusieve samenleving waarin iedereen mee kan doen
Twee jaar geleden is het VN-verdrag handicap in Nederland in werking getreden. De overheid heeft daarmee de plicht om te zorgen voor een inclusieve samenleving waarin iedereen mee kan doen. Wat betekent dat voor Nederland en voor ZonMw specifiek? Daar gaan Dick Houtzager (College van de Rechten van de Mens) en Martijn da Costa (ZonMw) op in tijdens dit dubbelinterview.
Lees het interview met Dick en Martijn
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus
Meer nieuws
Onderzoeksproject over eenzaamheid bij ouderen genomineerd voor de Medische Inspirator prijs 2018
Hersenziekten de wereld uit helpen kan alleen met onderzoek - helpt u mee?
Praktijkvoorbeelden & achtergrond
'De zorg veranderen kan erg uitdagend zijn'
Er zijn niet méér handen aan het bed nodig om bewoners van verpleeghuizen beter te verzorgen. Volgens hoogleraar Ouderenzorg Jan Hamers is het wél zaak om ánders te durven werken. 'Méér personeel blijkt niet de oplossing. Er is nu extra geld voor de verpleeghuiszorg en de vraag is hoe je daarmee de kwaliteit wél verhoogt. Wij denken dat daarvoor een mix aan maatregelen nodig is.'
Lees het interview met Jan Hamers
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus
Mix&Match Memorabel: de toekomst van dementieonderzoek
Dementie is nog niet te genezen. Daarom moeten we proberen te voorkomen dat mensen het krijgen. Maar preventie van dementie is niet zo makkelijk als het klinkt. Wat moet er gebeuren? Vier wetenschappers vertellen in dit verslag van de Mix&Match bijeenkomst van Memorabel over hun onderzoek en over dementieonderzoek in de toekomst.
Lees meer over de toekomst van dementieonderzoek
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus
Het gezicht van dementieonderzoek
Mensen met dementie die als vrijwilliger aan de slag gaan: dankzij DemenTalent kan het op steeds meer plekken in Nederland. Hoe effectief is deze vorm van ondersteuning? Prof. dr. Rose-Marie Dröes, hoogleraar psychosociale hulpverlening voor mensen met dementie bij het VU medisch centrum (VUmc), zoekt het samen met haar onderzoeksteam uit.
Lees het interview met dr. Rose-Marie Dröes
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus
Nieuwe projecten
Programma Langdurige Zorg en Ondersteuning officieel van start
Het Programma Langdurige Zorg en Ondersteuning (PLZ) richt zich op iedereen die langdurig afhankelijk is van zorg en ondersteuning, maar niet voldoende in staat is dit zelfstandig te regelen. Het programma bouwt, vanuit het perspectief van de cliënt en samen met maatschappelijke stakeholders, aan een innovatieve en duurzame kennisbasis voor de langdurige zorg- en ondersteuningssector.
Lees meer over het nieuwe programma
Twitter Facebook LinkedIn GooglePlus
Structurele financiering voor kennisontwikkeling ouderenzorg
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft besloten om de zes Samenwerkende Academische Netwerken Ouderenzorg (SANO) structurele financiering te verlenen. De aanvullende financiering, uitgevoerd door ZonMw, levert naar verwachting nieuwe kennis op over bijvoorbeeld effecten van innovaties in de organisatie van de ouderenzorg, slimme aansluitingen op de arbeidsmarkt en verdere verbetering van de kwaliteit van de verpleeghuiszorg.
Lees meer over de financiering van de netwerken
Projectresultaten
Transmurale Zorgbrug ondersteunt kwetsbare ouderen na ziekenhuisopname
Hoe ondersteun je kwetsbare ouderen die na een ziekenhuisopname weer thuis komen? De Transmurale Zorgbrug, ontwikkeld en onderzocht binnen het Nationaal Programma Ouderenzorg, slaat een brug tussen professionals in ziekenhuizen en professionals in de eerstelijnszorg en is een bewezen effectieve innovatie voor het voorkomen van sterfte bij ouderen na ziekenhuisopname.
Lees meer over de resultaten van dit project
Vernieuwend Leerplein en Methodiek Dementie in Aalsmeer
Het Leerplein Dementie Aalsmeer is voor iedereen die te maken heeft met dementie en combineert professionele en ervaringsdeskundigheid. De digitale en fysieke plek is bedoeld voor professionals, mantelzorgers, vrijwilligers en mensen met beginnende dementie. Het Leerplein draagt er aan bij dat mensen met dementie zo lang mogelijk in zekere mate zelfstandig kunnen zijn.
Lees meer over dit project
Nieuwe genetische oorzaak ontdekt van de ziekte van Parkinson en Lewy Body dementie
Een internationale onderzoeksgroep onder leiding van Prof. Vincenzo Bonifati van het ErasmusMC, ontdekte een ziekteveroorzakende variant van het ‘LRP10’-gen, bij patiënten met de ziekte van Parkinson of Lewy Body dementie. De onderzoekers hopen met deze ontdekking vervolgonderzoek naar mogelijke behandeling van deze ziekten een nieuwe impuls te geven.
Lees meer over dit onderzoek
Evenementen
AAL Forum: Gezond ouder worden in het digitale tijdperk
24
sep
 
24 - 26 september
08:00 - 18:00, Bilbao, Spanje
PraktijkVoorbeeldenParade Sociaal Domein
24
sep
 

10:00 - 15:30
Van Nelle Fabriek, Rotterdam

PraktijkVoorbeeldenParade Sociaal Domein
1
okt
 
10:00 - 15:30
Evoluon,
Eindhoven
 
PraktijkVoorbeeldenParade Sociaal Domein
8
okt
 
10:00 - 15:30
Nieuwe Buitensociëteit, Zwolle
Mobile Healthcare Congres
8
nov
 
09:00 - 17:00, Jaarbeurs Utrecht
Jaarevent Deltaplan Dementie
19
nov
 
09:00 - 17:00, Jaarbeurs Utrecht
 
Subsidie
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube