Nieuws over Preventie, Sport & Bewegen en Gezondheidsbescherming. Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
Nieuwsbrief juni 2017
Preventie
 
In deze editie leest u onder andere over de antirookdag, bewegende jongeren, terugdringen van ziekteverzuim en antibioticaresistentie.
Actueel
Psychische klachten bij mantelzorgers
Een groot deel van de mantelzorgers heeft vanwege de zorg voor een familielid met dementie last van depressiviteit en angst. Karlijn Joling van het VUmc deed deze bevinding in een vervolganalyse op door ZonMw gesubsidieerd onderzoek.
Lees het nieuwsbericht
BalanSAR

Hoe kan technologie bijdragen aan het bewegingsonderwijs? Daar houden onderzoekers van de Haagse Hogeschool, lectoraat Gezonde Leefstijl zich mee bezig. Eén van de projecten is BalanSAR dat zich richt op interactieve videoprojectie op gymtoestellen waar kinderen op leren balanceren. Dit project won vorig jaar de Sportinnovator Aanmoedigings-prijs.
Bekijk de film over BalanSAR
Roken, waarom zou je?
31 mei was het Wereld Niet Roken Dag. Lees meer over onderzoek naar verschillende aspecten van roken zoals rookpreventie, stoppen met roken of hoe ons brein reageert op nicotine.
Wereld Niet Roken Dag
Sociaaleconomische gezondheidsverschillen verkleinen
Hoe verklaren we sociaal-economische gezondheids-verschillen en hoe kunnen we deze voorkomen?
Lees het nieuwsbericht
Taskforce preventie houdt raadpleging voor NWA
De taskforce preventie houdt een digitale raadpleging over de kennisagenda preventie. Dit is ter onderbouwing van de NWA-route Gezondheidszorgonderzoek, preventie en behandeling die getrokken wordt door de NFU en ZonMw.
Meer informatie: Nieuwsbrief Nationale Wetenschapsagenda
Voorkomt malariatest antibioticaresistentie?
Onderzoekers ontwikkelen een diagnostische test die zorgt dat antibiotica juist wordt voorgeschreven. Dit reduceert antibioticaresistentie en onnodig sterven.
Lees het nieuwsbericht
Begeleiden ziekteverzuim op scholen
De methodiek M@ZL (Medische Advisering van de Ziekgemelde Leerling) is door de Erkenningscommissie Interventies erkend als ‘Effectief volgens eerste aanwijzingen’. M@ZL helpt scholen, gemeenten en de jeugdgezondheidzorg om verhoogd ziekteverzuim vroegtijdig te signaleren en te begeleiden. Hierdoor wordt langdurig thuiszitten en vroegtijdig schoolverlaten voorkomen.
Lees het nieuwsbericht
Subsidieoproepen
Zwangerschap en geboorte
29 augustus 2017 om 14:00 uur
Naar de subsidieoproep
JPI HDHL
29 augustus 2017 om 16:00 uur
Naar de subsidieoproep
Sport en Bewegen 2017
05 oktober 2017 om 14:00 uur
Naar de subsidieoproep
Vooraankondiging
Vakkundig aan het werk
open vanaf 22 juni 2017
Naar de vooraankondiging
Publicaties
En ook in het nieuws
  • De NWA-route ‘Jeugd in ontwikkeling, opvoeding en onderwijs’, komt in aanmerking voor een Startimpuls ter waarde van 2,5 miljoen euro vanuit het Nationaal Regieorgaan onderwijsonderzoek (NRO).
  • Binnen het NWO Open Technologie Programma zijn onlangs de projecten ‘The ring of fire’ en ‘Micro-trauma in skeletal muscles’ gehonoreerd. Beiden met sport/blessurepreventie als thema.
  • De Samenwerkende GezondheidsFondsen en de Topsector Life Sciences & Health stellen 3 miljoen euro beschikbaar voor onderzoek. Doel is innovatieve oplossingen die mensen met een chronische ziekte zo fit en betrokken mogelijk laten leven.
Preventie in Mediator
Preconceptiezorg vergt veel promotie

Preconceptiezorg kan risico’s op gezondheidsproblemen bij moeder en kind verkleinen. Paren die binnenkort zwanger willen worden zijn zich onvoldoende bewust van het belang van preventie. Een pilotproject in Zeist wist hen geïnteresseerd te krijgen.
Lees het artikel in Mediator
Agenda
Informatie- en matchmaking-
bijeenkomst
Sport en Bewegen 2017
22
jun
 
14:00 - 17:00,
ZonMw, Den Haag
Symposium Sportblessurepreventie 2017
2
Nov
 
12:30 - 18:30,
Frans Otten Stadion,
Amsterdam
Resultaten
Haarlemse jeugd beweegt volop
Stichting Triple Threat heeft inmiddels een hele community van enthousiaste, bewegende jongeren uit lage inkomensbuurten opgebouwd. Met behulp van de interventies Basketbal’sCool en City Streetball bieden zij een wijkgericht aanbod voor de jeugd van 4 t/m 21 jaar.
Lees het nieuwsbericht
Wat je moet weten voor je zwanger wordt
Hoe help je aankomende moeders op weg naar een gezonde zwangerschap? Binnen het programma Zwangerschap en Geboorte richten 8 projecten zich op verbeteren van de preconceptiezorg. Nu onder de aandacht: hoe breng je groepen met een verhoogde kans op een kind met een erfelijke aandoening daarvan op de hoogte?
Project POM
Bewegen kinderen meer door veiliger schoolzones?
Nee, zo blijkt uit onderzoek op 5 basisscholen waar een veilige schoolzone is aangelegd. Wel bleek dat de verkeerveiligheid rondom de school is verbeterd.
Project Schoolzones
Betere handhygiëne spaart levens
Handhygiëne is de meest effectieve manier om verspreiding van infecties te verminderen. Handen zijn namelijk een uitstekend 'vervoermiddel' voor ziekteverwekkende bacteriën.
Handhygiëne
Girls’ Talk+
Met Girls’ Talk+ vergroten meiden met een licht verstandelijke beperking hun seksuele weerbaarheid. Girls’ Talk+ is door de erkenningscommissie gehandicaptenzorg erkend als theoretisch goed onderbouwde interventie en is opgenomen in de Databank interventies van Vilans.
Lees het nieuwsbericht
Armoedebestrijding in Leeuwarden
Het werkt! Wanneer ervarings-deskundigen bewoners onder-steunen met kennis bij financiële problemen, geeft dit de bewoners meer zelfvertrouwen en zelfstandigheid.
Project Samen armoede bestrijden
Subsidieoproepen
opdrachtgevers
Kansen voor alle kinderen in armoede
VWS
 12 juni 2017 om 17:00 uur
Naar de subsidieoproep
Nieuwe en alternatieve antibiotica (NECTAR) NWO-TTW
  27 juni 2017 om 14:00 uur
Naar de subsidieoproep
COMMIT2DATA  (Big Data)
ZonMw, NWO, VWS
 05 september 2017 om 14:00 uur
Naar de subsidieoproep
Blijf op de hoogte
Via de ZonMw-website kunt u zich aanmelden voor de Preventienieuwsbrief en ook voor het digitale relatiemagazine Mediator en andere thematische nieuwsbrieven.
Nieuwsbrieven ZonMw
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube