Nieuws over Sport en Bewegen, Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie. Lees online  |  Afmelden
ZonMw
 
Nieuwsbrief april 2017
Preventie
 
In deze editie veel nieuws over Sport en Bewegen, Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie. Deze keer staat, in het kader van het NCVGZ, de preventieprofessional centraal. Want die maakt het verschil.
Actueel
ZonMw-parel voor Martine Bouman
De parel ontving zij op 12 april voor de vele innovatieve vormen van gezondheidscommunicatie die zij sinds 1999 met haar Centrum Media & Gezondheid heeft ontwikkeld. Haar visie is dat moeilijk bereikbare doelgroepen niet bestaan.
Lees het nieuwsbericht
Praten over poep
Het PoepPaleis wil dat kinderen gemakkelijker over poep kunnen praten. Daarom start het met een vrolijk en leerzaam POP-UP PoepPaleis dat door het land gaat reizen.
Lees het nieuwsbericht
Mentorwijs
Met de training Mentorwijs leren leidinggevenden medewerkers te begeleiden. Een goede begeleiding door de werkgever is cruciaal voor een duurzame arbeidsrelatie. Momenteel wordt onderzocht hoe de training onderbouwd kan worden met werkzame bestanddelen.
Project Mentorwijs
Onderzoek naar NIPT van start
Sinds 1 april kunnen alle zwangere vrouwen, tegen betaling, de Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT) doen. Professionals in de verloskunde bieden met deze bloedtest een minder belastende test en een betrouwbare optie om bepaalde afwijkingen bij het ongeboren kind op te sporen.
Lees het nieuwsbericht
Beweeglessen in de kinderopvang
In de kinderopvang in Heerlen worden meer beweeglessen geven. Daarmee dragen pedagogische medewerkers bij aan de ontwikkeling van de motorische vaardigheden van jonge kinderen en afname van overgewicht.
Project Beweegaanbod jonge kinderen
Toolkit Lang Leve de Liefde
Voor docenten op MBO-scholen wordt een toolkit ontwikkeld zodat zij scholieren bewust kunnen maken over online seks risico’s. Zo kunnen docenten een bijdrage leveren aan seksuele weerbaarheid van hun leerlingen.
Project Safety online
Seksuele gezondheid
Impact
Suïcidale patiënt kan veilig aan onderzoek meedoen
Uit onderzoek blijkt dat deelname van suïcidale personen aan experimentele studies niet leidt tot meer suïcides of suïcidepogingen. Deze uitkomsten zijn verwerkt in een METC handreiking voor onderzoekers naar suïcidepreventie.
Lees het nieuwsbericht
De buurtsportcoach: spin in het web
Een buurtsportcoach werkt op het snijvlak van minstens twee werkvelden: naast sport en bewegen ook de eerstelijnszorg en de welzijnssector. Zo verbindt hij of zij letterlijk, als persoon, die sterk gescheiden werelden. In de loop van 2017 is bekend of die verbinding lukt en of buurtbewoners blijven bewegen en gezondheidswinst boeken.
Project Verbinding zorg, sport en bewegen
Samenwerken voor veilige schoolomgeving
Professionals ruimtelijke ordening, gezondheid en sport worden met het project Schoolzones uitgedaagd om samen te werken en scholen te bedienen die werken aan een veiligere schoolomgeving en aan actievere leerlingen. Het project heeft een mooi stappenplan opgeleverd voor betrokken professionals.
Project Schoolzones
Subsidieoproepen
Infectieziektebestrijding 2017
26 april 2017 om 14:00 uur
Naar de subsidieoproep
Publicaties
Kennissynthese FASD
Over het foetaal alcoholsyndroom is nog veel onbekend. Daarom hebben we een kennissynthese laten maken. Meer weten over dit syndroom?
Lees meer over FASD
Afgerond
Antibioticagebruik in veehouderij
Boeren, dierenartsen en voervoorlichters hebben gezamenlijk een diergezondheidsplan gemaakt om dierziekten te voorkomen. Goede onderlinge afstemming van de adviezen heeft een positief effect op de uitvoering van adviezen en het antibioticagebruik.
Project Dierenarts in spagaat
Werkt antirookbeleid?
De vergoeding van stoppen-met-rokenmedicatie kan effectief zijn om stoppen te bevorderen, vooral als deze vergoeding samengaat met een informatieve mediacampagne. Maar de verhogingen van sigarettenprijzen lijkt de meest effectieve maatregel.
Project Antirookbeleid
Werkzame mechanismen voor kwetsbare, werkloze jongeren
Met het vergroten van het zelfvertrouwen, het sociale netwerk en het ontwikkelen van de motivatie van jongeren, vergroot ook hun kansen op werk of schoolhervatting. In het project Fundament is gezocht naar belangrijke kenmerken om deze veranderingen te bereiken.
Project Werkzame mechanismen
 
Preventie in Mediator
Buitengaats
Veel wetenschappers werken enige tijd in het buitenland. Wat valt ze daar op? Evelyne de Leeuw, directeur van het Centre for Health Equity Training, Research and Evaluation (CHETRE) in Sydney: ‘Australië kent schokkende gezondheidsverschillen’
Lees de hele column in Mediator
Nederland koploper
‘We lopen in de wereld voorop met ons huidige bevolkingsonderzoek darmkanker,’ stelt Evelien Dekker, maag-darm-leverarts en hoogleraar gastro-intestinale oncologie bij het Academisch Medisch Centrum (AMC).
Lees het interview in Mediator
Rectificatie bericht ‘Zelfhulp bij depressie’
In de Preventienieuwsbrief van maart 2017 heeft een onjuist bericht gestaan. Daarom plaatsen we het bericht nogmaals met de juiste tekst.

Zelfhulp bij depressie
Patiënten starten eerder met een online zelfhulpprogramma bij depressieve klachten als de professional doorverwijst. Dat blijkt uit het onderzoek naar de interventie ‘Kleur je leven’ van het Trimbos-instituut in opdracht van ZonMw.
Interventie 'Kleur je leven'
Agenda
Zwangerschap en geboorte II Startbijeenkomst
19
mei
 
12:30 - 17:00, 
Jaarbeurs Utrecht,
Utrecht
Symposium Sportblessurepreventie 2017
2
Nov
 
12:30 - 18:30,
Frans Otten Stadion, Amsterdam
En ook in het nieuws
  • Elke professional gebruikt data, waaronder data uit onderzoek. Het is belangrijk dat die data vindbaar, toegankelijk, interoperabel, herbruikbaar en duurzaam opgeslagen zijn. Dat lukt als een onderzoeker een datamanagementplan (DMP) maakt.
  • Interview met Christine Meijer, is als ervaringsdeskundige lid van commissie Suïcidepreventie. Haar eigen ervaringen motiveren haar om suïcidepreventie op de kaart te zetten.
  • Onderzoek is cruciaal in strijd tegen antibioticaresistentie. Waarom? Programmacommissieleden Marlies Hulscher en Jaap Wagenaar leggen dit uit in de VWS-nieuwsbrief Antibioticaresistentie.
Blijf op de hoogte
Via de ZonMw-website kunt u zich aanmelden voor de Preventienieuwsbrief en ook voor het digitale relatiemagazine Mediator en andere thematische nieuwsbrieven.
Nieuwsbrieven ZonMw
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube